Blazno resno o kavi z Escobarjem

Blazno resno o kavi z Escobarjem - PolonaPolona

Ni skrivnost, da punce iz Polonapolona tima naravnost obožujemo kavo. In to ne katerokoli, smo z leti postale izbirčne. Če bi lahko izbirale, bi vsak dan kofetale s kavo iz vrhniške pražarne Escobar. 

Escobar smo odkrile par let nazaj v Mladinski knjigi, za poskusit kupile 100g njihove hišne mešanice in ljubezen na prvi okus je bila rojena. Od tistega dne se večkrat pocrkljamo z aromatiziranimi kavicami, najraje imamo slano karamelo pa tisto s cimetom in lešnikom.

Prvo mikropražarno v Sloveniji, kjer so začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav, sta v svoji garaži zaštartala Katja in Omar. Tam z veliko pozornosti in znanja v svoji garaži pražita vrhunsko kavo s celega sveta. 

O tem in onem se je z njima pogovarjala naša Mateja. 

M: Katja in Omar mislita, da Slovenci radi pijemo dobro kavo?

K&O: V Sloveniji se spije veliko kave in smo umeščeni kar visoko na evropski lestvici po številu popitih kav dnevno. V domačem gospodinjstvu popijemo veliko kave, pripravljene na turški način v džezvi, v lokalih pa prevladuje priprava kave na kavnih avtomatih. Kljub veliki količini popite kave pa smo Slovenci nezahtevni kavopivci in le redko zavrnemo slabo pripravljeno kavo. 

Vendar se kultura pitja kave spreminja tudi v Sloveniji. Svež veter je zavel s prihodom vedno več manjših pražarn, kot je naša, saj pri svojem delu dajemo poudarek na izboru kakovostnih kav in odličnem praženju, da iz kavnih zrn izvabimo čim več okusov. Če zaenkrat še velja, da smo Slovenci dobri kavopivci, ker popijemo veliko kave, pa glede na vedno več povpraševanja po izbranih kavah v naši pražarni verjamemo, da bodo kmalu številčnejši tudi ljubitelji dobre kave, ki jim ne bo vseeno, kaj dobijo v skodelici kave.

 

M: Kaj je tisto, kar naredi kavo dobro oziroma vrhunsko?

K&O: Kratek odgovor na vprašanje, kaj pomeni dobra kava, bi bil, da je dobra kava kakovostna kava, ki ima uravnotežen okus in teksturo. V naši pražarni dobre kave ne povezujemo le s kavo kot surovino, pač pa se zgodba o dobri kavi začne že na farmi, kjer kmetje dajejo več pozornosti vzgoji kakovostnih sort, izboljšujejo in optimizirajo spravilo in predelavo obranega pridelka. Pomembno je tudi svežina kave, pravilno praženje in dobra priprava. Na dobro kavo vpliva vse, kar se pravzaprav zgodi, preden kavo nalijemo v skodelico.

 

M: Kako si vidva najraje pripravita kavo? 

K&O: Ponavadi oba spijeva več skodelic kave na dan. Zjutraj si kavo pripraviva na drip način s pripravljalnikom kave V60. Skodelice Polonapolona so ravno prav velike za najino jutranjo dozo.

Po kosilu si privoščiva espresso, ki je pika na i osrednjemu obroku dneva. Najraje pripravljava kave z manjših kmetij, t. i. microlotov, z različnih koncev sveta.

Kadar naju pot zanese v kavarno, restavracijo ali bar, kjer imajo izdelan kavni meni in ponudbo, je to raj za najine brbončice in čas ob okušanju se ustavi. Kavni svet je tako pester, da je vedno moč najti kaj novega, neodkritega, drugačnega.

Kljub temu, da se s kavo ukvarjava profesionalno, je kava tudi ena izmed najinih skupnih razvad. 

M: Me zelo rade pijemo vajino kavo z okusom temne čokolade ali slane karamele. Se vedno sprašujemo, če ti Katja kuhaš domačo karamelo in ribaš Gorenjkino 70-% čokolado v kavo ali kako drugače dosežeta slastne okuse?

K&O: Osnova aromatiziranih kav je sveže pražena kava, ki je najbolj dojemljiva za aroma in okuse okoli sebe. Ta trenutek tudi mi izkoristimo in kavi dodamo arome karamele, temne čokolade, cimeta in lešnika, vanilje in karamele. Vse ostalo pa je strogo varovana skrivnost kot receptura Coca Cole.

 

M: Ali pijeta mleko v kavi?

K&O: Najine kave so po navadi brez vseh dodatkov. Občasno naju zamika kapučino v Kavarni Natura v Ljubljani, kjer vrhunsko spenijo mleko, ki se v kombinaciji z odličnim espressom spremeni v pravi kavni desert.

 

M: Koliko skodelic kave na dan spijeta?

K&O: Povprečno dve skodelici. Vedno bolj pogosto si skodelico drip kave privoščiva tudi ob gurmanski večerji, namesto vina. Večerna skodelica kave ima še boljši okus kot jutranja, čeprav še nisva razvozlala, kaj bi bil razlog za to.

Ker kavo pijeva ob vseh urah dneva, trenutno raziskujeva tudi brezkofeinske kave. Odkrila sva kave, ki jim kofein odvzamejo po metodi Swiss Water ®, brez uporabe škodljivih kemikalij v procesu dekofeinizacije. Pri tej metodi odstranijo 99,9% kofeina iz kavnega zrna. Zato je brezkofeinska kava primerna tudi za tiste, ki zaradi zdravstvenih ali katerihkoli drugih razlogov, ne smejo uživati kofeina ali za tiste, ki si želijo skodelico kave privoščiti tudi ob večernih urah. Naju je predvsem prepričal zelo naraven okus kave in njeno žametno telo.

M: Če bi morala do konca življenja piti samo eno vrsto kave, katero bi izbrala?

K&O: Okusi kavnega sveta so zelo raznoliki. Za naju je najbolj zanimiva prav pestrost okusov. Kljub temu da sva okusila že ogromno kav, se nama naježi koža, ko odkrijeva kakšen zanimiv in poseben okus z manjše kavne kmetije. Vrhunska skodelica kave je kot kozarec vrhunskega vina, je del gurmanskih užitkov in povabilo k življenju.

 

Previous post Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published